Ekzémy- príčiny a možné riešenia - 1.časť

26.10.2013 18:48

Možno to poznáte. Šupinovitá, alebo mokvavá pokožka, žiadajúca naše škriabanie. Ekzémy či chceme, alebo nie,  šteklivo vplývajú  na naše životné podmienky a celkový zdravotný, psychický stav. Ale ako je to s ekzémami z iného pohľadu? Sú naozaj tak zlé?  Čo sa dá s nimi robiť? Povieme si možné príčiny týchto ochorení a okrem toho čo  nám chcú povedať, aj možnosti liečenia.

 

V prvom rade mi treba spomenúť, že nie som lekár. Teda týmto článkom prenechávam prácu aj lekárom, ale aj nám samým. Pretože každý sme lekárom hlavne pre seba. Preto moje rady môžete, ale aj nemusíte prijať. Predstupujem skromne, no vedomosti, ktoré v tomto mám, si cením a ďakujem za ne. Sám som si prešiel silným mokvavo-suchým ekzémom, ktorý mi už zo pár rokov zhoršoval život. Ekzém sa stratil a tak tento článok je aj moje intímne posolstvo.

 

Vnútorný zápas.

Ekzém nás chce upozorniť, že v našom živote čosi nie je v poriadku. Nie je to on na ktorého by sme sa mali hnevať a ani to dokonca nie sme my sami. Ak sa Vám urobí ekzém, odstúpte do ticha a premýšľajte, vyciťujte, čo Vás v živote obmedzuje. Urobte si porovnanie s tým po čom túžite a to, čo skutočne prežívate. Vzniká tu v podvedomí zápas so skutočnosťou a našimi túžbami. Ekzém u dieťaťa je hlavne prejavom neharmonického vzťahu rodičov. Stáva sa často, že dieťa ukazuje rodičom miesta, na ktorých majú zapracovať. Deje sa to tak aj preto, lebo  aura dieťaťa nie je tak silná a ľahko do seba nasáva všetko aj to nepotrebné. Dieťa je vnímavejšie, viac otvorenejšie ako dospelí. Preto je aj viac náchylné k takýmto ochoreniam. Ekzém je aj vnútorný boj so sebou samým. V niečom sa sami blokujeme, máme na seba hnev a potrebujeme odpustiť buď sebe, alebo iným. Ukazuje aj na dusno tiež buď v nás, alebo vo vzťahoch v rodine, manželstve. Tu je vyššie spomenutý príklad s dieťaťom viac ako len ukážkový. Vyjadruje aj nedostatok lásky v nás samých a akúsi túžbu po pohladení od iných. Akoby sme chceli ekzémom privolať na ľudí a povedať im- „Pozri čo sa mi stalo s nohou. Pohladkaj ma prosím Ťa“. Je to signál oznamujúci nám potrebu liečiť aj svoje vnútorné dieťa. Škrabanie ohlasujúce ekzém má tiež svoj pôvod. Akoby sme škrabaním chceli zo seba niečo vydolovať, vyškrabať zo seba čosi. Nájsť niečo v sebe. Stojí za to, zamyslieť sa aj nad týmto...

 

Hnev...

Častou príčinou tohto ochorenia je potlačený hnev. Skúste si sadnúť a ísť do situácií, vyvolávajúcich vo Vás túto emóciu. Hnevu chýbajú informácie, aby spoznal, že všetko vzniklo z lásky a má v sebe lásku. Aj hnev si zaslúži lásku, len on sám o tom nevie. Kto je nahnevaný, cíti sa ukrivdený a často sa aj bojí. Preto kričí, pretože je sám so sebou nespokojný. Preto potrebujeme dať tomuto hnevu pocítiť, že je časťou nás a je milovaný. Prijmite ho k sebe a spýtajte sa ho čo ho štve. Prečo sa nadúva a zlostí? Pozorne vnímajte to, čo zachytíte. Môžu to byť obrazy z minulosti, hnev na niekoho v práci, v rodine, ale aj seba. Situácia z večerných správ, úmrtie v rodine, potrat...  Prijmite tento stav a hnev v ňom tiež. Objímte ho. On sa hnevá len preto, že nie je vypočutý. Urobte si na neho čas a zabaľte ho do lásky ako malé dieťa. Tým mu dáte potrebné informácie a začne sa vo Vás meniť. Prechodný stav môže spôsobiť ešte väčší hnev... Tieto energie majú nízke vibrácie. Preto poznajú len to, čo sami obsahujú. Hnev, škodenie, ľutovanie sa. Rátajte, že aj tieto prejavy sa vo Vás môže objaviť. Hnev si neporiešite, keď sa budete hnevať na suseda, alebo hľadať príčinu Vášho ekzému v niekom inom. Pristúpte k ekzému ako daru snažiacemu sa Vám čosi ukázať. Poďakujte sa za to a hľadajte príčinu len a len v sebe. V niečom sa Vás snaží zachrániť...

 

Strach...

Táto emócia je úzko spojená s hnevom aj preto, že pečeň so žlčníkom sú  v čínskom pentagrame dieťaťom obličiek a močového mechúra. Zo strachu vzniká hnev. Najčastejší strach je z toho, že nie sme dostatočne dobrí. Potom je to strach o blízkych, deti, rodinu. Strach je však aj prejavom nedôvery v spravodlivý chod vesmírnych zákonov. Strach nás oberá o našu intuíciu. Vytvára veľa pochybností. A nikam nevedie. Ak si myslíte, že o tomto píšem a mám všetko spracované, mýlite sa. V minulosti som si spracovával veľké množstvá strachov a pred pár rokmi to bol hlavne hnev. Isté emócie strachu a pochybností v sebe a aj zo seba, však stále cítim. Preto predstupujem úplne úprimne, a nehrám sa na dokonalého. Tiež viem, že najväčším liekom na svoje pochybnosti a strach z toho vyplývajúci je - láska k sebe. Dôvera v seba a Boha. Nič lepšie som zatiaľ nenašiel. Toto je to najväčšie, čo som v sebe zažil a určite to môžem napísať aj takto celoplošne. Strach sa môže tiež prejavovať z pocitu ľútosti so sebou samým. Keď chceme byť ľutovaní, alebo sa sami staviame do pozície obete. Keď si neveríme, pochybujeme o našej sile, vytvárame v sebe opozíciu. Na povrch sa dostáva nerovnováha. Vzniká súboj. Ten sa prejaví na zmene energií v orgánoch. Ak k tomu pridáme nezdravú výživu a málo pohybu, nasávanie nespokojnosti, priraďovanie jej ku iným ľudom, môže vzniknúť ekzém. Aj so strachom sa dá pracovať rovnako ako s hnevom. To sme si ukázali už vyššie.

 

Pár ďalších rád...

Určite vylúčte, alebo aspoň obmedzte mlieko, syry, kefíry, smotany.  Viď článok Stop mlieku! Tiež cukrovinky a biele pečivo. Táto strava veľmi zaťažuje pečeň. Ak neviete so syrmi prestať, jedzte ich len v tretinovom množstve. Podporte si pečeň Ume octom, alebo kyslou kapustou. Kyslou nakladanou zeleninou pickles. Doplňte svoju stravu za studena lisovanými olejmi. Najlepšie olivový, tekvicový, sezamový, palmový. Nedávajte si ich len príležitostne na šalát, ale nalejte si trochu do misky a namáčajte chleba do tohto oleja. Jedzte ho na začiatok viac ako treba. V zime s olejmi trocha opatrnejšie, pretože okrem sezamového oleja majú tendenciu telo ochladzovať.

 

Ak a chcete ekzému zbaviť, najprv ho prijmite ako svoj dar. Vylučovacie orgány nestíhajú svoju prácu a tak sa telo zbavuje toxínov aj cez pokožku. Určite si dajte pozor na tieto orgány- Pľúca, Pečeň, Obličky, Pokožka, Hrubé črevo.

 

Pri ekzémoch je postihnutá pokožka. To znamená, že postihnutý má akýsi problém v kontakte so svojím okolím. Nedokáže si nájsť zdravý vzťah ku okoliu. Môžu to byť ľudia, alebo spoločnosť ako taká. Má v sebe smútok, z čoho vzniká zaťaženie pľúc. Pomáhajú otázky- „Prečo mám v sebe smútok?  Odkiaľ prišiel? Čo mi chce povedať?“  Tieto otázky možno aplikovať na akékoľvek spomenuté emócie. /pre lepšie pochopenie tematiky si pozrite aj podobné články uverejnené na konci tohoto textu/

 

Upracte si...

Môžem Vám poradiť ešte jednu záležitosť, ktorá mne osobne veľmi v čase ekzému pomohla. Znie: Zbavte sa všetkého starého, zatuchnutého. Upracte si v sebe ako to znie napísané vyššie, alebo inými spôsobmi. Meditácia, hladovka, detox, cvičenia. Urobte si poriadok vo svojom šatníku a vyhoďte veci, ktoré Vám pripomínajú Vaše nie vydarené obdobia. Buďte aj prísni a naozaj sa zbavte aspoň tretiny Vášho šatníku. Nakúpte si pár nových oblečení, zmeňte okolo seba energie. Napríklad aj tým, že presuniete nábytok, začnete sa stretávať s novými ľuďmi, vykročte skrátka z vyšliapanej cesty. Alebo sa presťahujte. Urobte si poriadok v počítači. Vymažte staré súbory, urobte miesto novému. Odpojte sa zo starých často tvrdých pút, ktoré Vám bránia nasať čerstvý vzduch. Zmeňte svoj výzor. Začnite cvičiť, alebo sa ostrihajte, nechajte si dlhé vlasy, skrátka, nechajte sa viesť. Ja som vyhodil asi dve vrecia starého šatstva a asi stovku mojich nazbieraných kaziet s metalovou hudbou. Tiež mnohé aj nové cd-čka, staré topánky, bundy. Ak budete takéto niečo vyhadzovať, pri úkone si predstavte ako sa starými vecami zbavujete aj starých energií vo Vás.  Je to pekná očista.

 

pokračovanie článku.