Ako ušetriť na potravinách?

12.05.2015 11:40

Mnoho z nás si hovorí, že termín-„zdravá strava“ je divný. Málokto vie čo má a nemá jesť, pretože tá a tá diéta nefunguje. Ľudia si už navykajú, že ten kto hovorí o zdravej strave chce z nich ťahať peniaze. Výrobky, bio, agro, natur... Je ich veľa. Ako teda ušetriť na strave a vyznať sa v tomto všetkom? Možno to teraz vyriešime, alebo sa na to pozrieme v čo najbližšom uhle.

 

 

Potrebujem toto naozaj  kúpiť?

 

Najprv je dobre pozrieť sa, čo vlastne kupujete? Čo tvorí obsah Vášho nákupného vozíka?

Dobre, pozrieme sa príkladom.

 

Oriešky /pražené, solené/, biely chleba, alebo biele rožky, smotana, jogurty, deťom čokoláda, šunka, zemiaky, Kofola, minerálky, ovocie, jogurty, musli, celozrné tyčinky, biela múka.-

 

Tento nákup má v menšom množstve hodnotu aj viac ako 10. Euro. Myslíte si, že to je veľa? Niekto si povie, že to je málo a netrápi sa. Niekto zarába aj 1000. Eur, tak mávne hlavou dvakrát a kúpi si ešte niečo drahšie.  No mne tu nejde len o to ako ušetriť v globále financie, ale aj ako rozumne nakupovať. Ako sa stať vedomý pri tom, čo sa deje a ako to môžem ovplyvniť.  Tak, aby sme za čo najmenší peniaz dali telu, čo najviac živín a boli najedení. Zase príklad. Pozrime sa na náš nákup ešte raz.

 

Oriešky /pražené, solené/, biely chleba, alebo biele rožky, smotana, jogurty, deťom čokoláda, šunka, zemiaky, Kofola, minerálky, ovocie, jogurty, musli, celozrné tyčinky, biela múka.-

 

 

Naozaj toto potrebujem?

 

Potrebujem oriešky /napr. pistácie/, ktoré sú solené a pražené? Áno potrebujem, lebo orechy sú zdravé.  Tak za ne vysolíte  aj 1. Euro. Zjete ich, lebo sú dobré. Chutné. Obsahujú veľa živín, lebo to povedal ten a ten a ja jednoducho pri telke potrebujme niečo hrýzť... Takto hovorí väčšina ľudí. Nepozerá sa, že za tú istú cenu je možné kúpiť si viac a kvalitnejšie. Že pražené a solené orechy už nie sú orechmi... Je aj iné riešenie- Za rovnakú cenu orieškov si kúpim ľanové a sezamové semiačka. Je ich naozaj veľa, oveľa viac ako orieškov. Pomeliem si ich a pridám do kaší, jedál, alebo len tak zjem. Dajú môjmu telu oveľa viac živín ako pražené pistácie. Teda som v pluse. Zaplatil som rovnako a predsa viac. Telo sa mi odvďačí. Ak chcem orechy, kúpim si lieskovce, alebo si na jeseň natlčiem vlašské orechy sám.  

 

Biely chleba a biele rožky.- Sú lacnejšie ako celozrné, alebo grahamové rožky však? Zase. Vidíme cenu a berieme to lacnejšie. Minule som sa čudoval, prečo ľudia berú tak veľa bielych rožkov v Kauflande. Prečo? Prizrel som sa lepšie a vidím, že z 9. centov ich zlacnili na 5. Grahamové pritom stáli 9. Vidíme lacnejšie a okamžite berieme. Prestávame rozlišovať za a proti...  Neuvedomujeme si, že ak kúpime grahamový rožok, ktorý stojí  často rovnako ako biely, alebo len o 2. centy viac, dáme do tela asi o 50% všetkých minerálov a vitamínov VIAC ako ich má biely rožok. Ešte máme k tomu vlákninu a grahamový rožok nás zasýti oveľa viac ako biely, ktorý je ako guma. Ak si kúpim celozrný chlebík, je drahší, no vydrží dlhšie. Viac sa z neho najem. Má o 80% viac živín a minerálov ako biely. Vláknina je samozrejmosť. Prestanú Vám zápchy, vyčistí sa pleť. Netreba mi kupovať umelé vitamíny...  Alebo si upečte vlastný chleba.

 

Smotana, jogurty- Vápnik tak potrebný v mlieku ľahko nahradíte /a spravíte aj oveľa lepšie/ sezamovými mletými semiačkami pri posýpke do jedla, para orechmi, zelenými potravinami- alebo morskými riasami. Neznamená to, že sa z Vás musí stať prežúvavec, keď poviem o riasach. Myslím, že ak si dáte aj ryžu s nejakým mäsom, tak trochu posypať morských rias na ryžu sa dá zniesť a zjesť. Okrem toho zase šetríte aj za lekárov, lieky na upchatý nos.  Naozaj jogurtíky, pitie mlieka nechajme pre teliatka. Kravské mlieko by som veľmi nepil...

 

Kofola, Minerálky.- Všetky sladené nápoje môžete škrtnúť. Minerálky tiež. Radšej si kupujte PÍ vodu, alebo ak máte možnosť, vodu z horského prameňa.  Zase je to lacnejšie aj keď PÍ voda stojí asi 20 litrov - 4. Euro. Je to  však lacné. Pretože tá voda chutí a je úplne iná ako z vodovodu. Pozrite si Film o vode. Zase šetríte. Pitná voda z vodovodu prechádza cez hrdzavé trubky, je obohatená chlórom, ktorý podrýva imunitu. Fluórom, ten už dlho nechráni zuby. Pamätajte na to, že štát vôbec nechce, aby sme boli zdraví! Potrebujú sa platiť lekári, nemocnice a hlavne ľudia musia kupovať lieky. Reklamy tlačia do hláv kopec klamstiev a človek, ktorý sa s tým uspokojí si kúpi radšej Megacéčko, kde je okrem syntetického Vitamínu C asi desať prídavných a leštiacich látok. Len si skúste pozrieť zloženie. Také Megacéčko stojí okolo 6. Eúr. Platíte za umelú hmotu a umelý vitamín! Za rovnaké peniaze stačí nakúpiť jedno balenie morských rias a slnečnicové semiačka. Výživová hodnota prvého a druhého sa nedá ani porovnať. A zase šetríte. Za rovnaké peniaze máte viac. A nepodporujete farmaceutický priemysel. /je iné ak je už niekto na liekoch odkázaný a nemôže bez nich byť. Aj v tom je však háčik. V takomto prípade lieky nech si ich človek kúpi. No jesť zbytočne toľko umelých vitamínov a minerálov, podporných látok na kosti, kĺby, prostatu a čo ja viem ešte čo - je divné.../

 

Musli- Je ľahké si kúpiť drahý balíček musli v snahe jesť zdravo. Napríklad Fitness Musli od Nestlé. Balíček stojí skoro 2. Eurá a priemerne konzumujúci človek ho zje na troje raňajky. To je asi drahé, však? Človek si povie-„ No to je teda zdravá strava. Však som si dal trochu a hneď som to minul. Drahé. Nebudem to kupovať. Párky a rožok stoja menej“. No ja hovorím iné. Nekupujte žiadne takéto hotové celozrné kaše v sáčkoch, alebo hotové musli, ktoré sú „najlepšie s mliekom“. Kúpte si lacné a pritom veľmi dobré čisté ovsené vločky a urobte si z nich kašu. Pridajte do nej škoricu, perníkové korenie, zázvor, hrozienka, med a máte vynikajúce, veľmi zdravé, výdatné, lacné raňajky! Ušetríte oveľa viac ako za vopred pripravené musli. Chce to len premýšľať a nenechať sa zlákať krásnymi obalmi.

 

Pamätajte, že často tie najlepšie výrobky sú v tých najspodnejších regáloch. Načačkané výrobky, ktoré sľubujú rýchlo a zdravo s krásnymi obalmi v úrovni očí na regáloch, sú často lákadlá nielen na naše peňaženky ale aj zdravie!

 

Biela múka a biela ryža- To je kapitola sama o sebe. Každý si môže nájsť koľko výživných látok obsahuje biela múka v porovnaní s celozrnou. Poviem Vám. Biela- 20% a Celozrnná o 80% viacej. V tých 80-tych percentách sú všetky minerály a vitamíny, vláknina, ktorú potrebujeme. Keď ich získame v napríklad celozrnnej múke, netreba nám kupovať výživové tabletky. Alebo umelú vlákninu. Zase ušetríme. No človek je divný tvor. My sme už tak pohodlní, že radšej zaplatíme viac peňazí za umelú stravu a umelé lieky ako za prirodzenú. Len preto, lebo nemusíme nič urobiť, len ísť do lekárne a zhltnúť tabletku! Potom plačeme ako sme chorí a sťažujeme sa! Biela ryža je v podstate umelá potrava. Vybrúsená, vyleštená a zbavená takmer všetkých dôležitých látok. Naproti tomu ryža Natural /pololúpaná/ je v porovnaní s bielou oveľa výdatnejšia, výživnejšia, chutnejšia. Vyčistí telo, prospieva pľúcam. Len zase nám stačí povedať si. „ Čo som to čítal, že ryža Natural je lepšia? Dobre, kúpim si ju. No... nemôžem ju nikde nájsť... Ani predavačky nevedia. Kúpim si teda bielu, však čo, je to len ryža....“ Uvedomme si, že takýto prístup je ľahostajný. Ak som naozaj presvedčený, že chcem Natural ryžu, tak ju aj kúpim. A tam, kde ju nemajú, nekúpim žiadnu ryžu. Neuspokojím sa len tak s niečím. Je Natural drahšia? Je. No nie o veľa. To, čo obsahuje táto ryža sa Vám mnoho krát vráti.

 

KOZMETIKA, TELOVÉ MLIEKA. A to nehovorím o kozmetike. Ľudia si na seba dajú už čokoľvek. Krémy z ropy, umelých farbív, aromatických látok, krémov s prídavkom spermií... Pritom najlacnejší a najlepší liek na pokožku je prírodný olej. Týmto okamžite ušetríte desiatky eur. Miesto telových mliek, ktoré sú jedom pre telo, si dajte olivový, alebo sezamový olej s prídavkom éterického oleja.

 

 

Cez pokožku chemické látky prenikajú do krvi a do celého tela. Či je to Avon, Mary Kay, Nivea, Dove- hocičo. Sú naozaj bio prípravky, no tieto medzi ne nepatria.  Ja som muž tak tieto veci nepoužívam. No viem, že stačí naozaj aj pre mužov i pre ženy na telo obyčajný olivový panenský olej. Ak máte iný názor, napíšte mi ho. Rád sa priučím.

 

Každá minca má dve strany...

 

Keď kupujete návnady ako cukríky, hotové polotovary, dressingy, zemiakové lupienky, žuvačky,  veľa kozmetiky a podobne, podporujete šialený priemysel, ktorý Vás chce vycicať. Jemu nezáleží na Vašom zdraví. Platíme za naše zdravie nevedomosťou, ľahostajnosťou a vlastným pohodlím. Je nám ťažko zdvihnúť zadok a pol hodinu denne cvičiť. Radšej si kúpime  za veľké peniaze masážne kreslo... Vidíte? Tie výrobky musí niekto vyrobiť, musia sa z niečoho vyrobiť a musí byť na to vynaložená istá energia. Pritom ak by ľudia prestali kupovať tieto výrobky, predajcovia by ich tak neobjednávali. Menej by sa vyrábali. Tak energia použitá na ich výrobu by mohla byť nasmerovaná na pozitívnejšie výsledky.

 

CESNAK? ÁNO.   AJ Z ČÍNY? JASNÉ...

 

Koľko lacnej práce podporujeme ak kúpime napríklad cesnak z Číny? Veď ten cesnak musí niekto tam v Číne pozbierať ešte zelený, nastriekať aby nepohnil. Doviesť lietadlom, loďou na Slovensko, tu potriediť a my si ho kúpime ako lahôdku? Koľko zbytočnej energie je tam navyše? Koľko ľudí už na tom cesnaku zarobilo? Prečo sa v našich obchodoch nepredáva slovenský cesnak, ale takmer len z Číny? Odpovedí je mnoho, poviem len jednu z nich- Pretože ho stále ľudia kupujú! Koľko je zbytočností, čo ľudia kupujú? Pritom podporujú vznik odpadov /pretože všetko musí byť do niečoho zabalené- /plastové krabičky od mäsa z Kauflandov, Billy, PET fľaše/, podporujú farmaceutický priemysel /tieto potraviny dávajú vznik alergiám a ekzémom. Nie hneď, no pomaly ale isto/, podporujú zahraničných podnikateľov, ktorým ide len o zisk. Ukracujeme si život tým, že sa spoliehame na to, čo nám kto dá. Reklama? Bilboard? Telka? Jasné, kupujem... Náš mozog už nepremýšľa, je ako automat. Ak má človek vyjsť na prvé poschodie pešo, alebo môže ísť výťahom- čaká aj minútu pokiaľ výťah príde a vystúpi na prvom poschodí.... Potom sa sťažujeme na kĺby a migrény. Ženy berú kopec antikoncepcie, muži zase Viagru, aby boli viac mužmi. Vozíme sa v autách aj keď ideme z domu 200. metrov. Tým platíme za všetko...

 

Pane... zostaň s nami. Lebo sa pripozdieva.

 

Ak budeme nabudúce kupovať nákup, uvedomme si či to všetko skutočne potrebujeme. Či sa chystáme kúpiť potraviny, ktoré sú pre nás čo najviac potrebné a prirodzené? Všímajme si ceny potravín. Sú to naše peniaze. Kalkulujme, čo sa viac oplatí. Čo je dobré nielen pre jazýček, ale aj pre naše telo a dušu. Čo nás povzbudí a naplní životom, nielen naplní bruchá. Týmto článkom nechcem povedať, že treba byť striktný a v žiadnom prípade nič z vymenovaných potravín, ktoré som opísal vyššie nejesť. Nie. Treba mať vo všetkom rovnováhu. Ak máme chuť na čokoládu, kúpme si. No tiež odtiaľ-potiaľ. Tak je to so všetkým. Nenechajme sa oblbnúť.  Každý nech si je, čo sa mu chce. No skúsme sa pozerať na veci aj inak a hlavne tak- čo sa za tým skrýva?  Viete zvieratko môže vyzerať dobre často nie preto, že je živé, - ale mŕtve. No práve takéto má väčšiu cenu, pretože je s ním menej práce ako so živým. Často sa za pozlátkou skrýva hnijúci kúsok. Nenechajme sa zlákať a držme si svoju cenu.

 

Keď sa chcem dozvedieť niečo o histórii Slovenska viac a hlbšie, určite si pozriem nejaké historické knihy napísané historikmi, staré letopisy, snažím sa pátrať hlboko. Viem, že tam sú informácie, ktoré ma privedú k hĺbke. Získané informácie si porovnám a overím u ďalších zdrojov.   Neuspokojím sa s dejepisným učivom siedmej triedy... Dajme si na to pozor...

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...