23. praktických rád na úspešný prechod z leta do jesene

10.05.2015 18:12

Otázka- Dá sa zvládnuť úspešný prechod z leta do jesene a zimy bez nachladnutia, či chrípky?

Odpoveď- Samozrejme. Dá sa predísť bolestiam hrdla, únave a horúčkam na jeseň?

Otázka- V čom je príčina bolesti hrdla a čo mám jesť, piť v zime?

Odpoveď- Dozviete sa.

Otázka- Čo máme robiť, aby sme boli zdraví?

Odpoveď- Čerpať zo zdroja. Dávať a byť otvorení...

 

Mnoho ľudí konzumuje po každé ročné obdobie tie isté potraviny. Majú rovnakú energiu, často sú podvyživené a spôsobujú poruchy organizmu. Každá potravina má inú energiu. Jedna ochladzuje, iná zahrieva. Ďalšia pôsobí dobre na pečeň, iná na srdce. Na vykročenie za zdravím telesným a psychickým, je dobré sledovať aj zmeny v ročnom období. V staršom vývinovom období /starovek/  ľudia nerozlišovali  ročné obdobia na jar, leto, jeseň a zimu. Stačilo im len leto a zima. Podľa toho obdobia sme už vstúpili do fázy jesene, zimy.  Povieme si o mnohých údajoch ovplyvňujúcich pozitívny prechod z tepla do chladu. Nepovieme si ako sa vyhnúť chorobám, ale ukážeme si ako sa posilniť v zdroji. Otvoriť sa väčšiemu vnímaniu. To spôsobí väčšiu otužilosť psychickú i telesnú. A myslieť na chorobu bude nepotrebné, pretože začneme dýchať čerstvý, nový vzduch.

 

Energia potravín.

 

V lete sme nemali veľkú chuť jesť, pretože energiu sme čerpali z tepla, pobytu na Slnku a vzduchu. Telo bolo vo fáze roztiahnutia, jangu, Slnka a tepla. Boli sme aj viac aktívnejší. Na jeseň a v zime je to inak. Organizmus sa potrebuje stiahnuť do seba, vystužiť a doplniť zásoby na zimu. Potrebujeme nabrať teplo a to získame viacerými spôsobmi. Jedálniček postupne meníme z čerstvého ovocia a zeleniny na naparenú zeleninu. Tiež sú výborné sušené slivky, jablká. Mnoho ľudí hovorí, že potrebujú mäso každý deň. Nie je to pravda. Oni možno áno, no ich telo určite nie. Hlavne nie v lete. Človek je potom výbušný, nervózny, podráždený. Chýba mu kľud a na všetko sa snaží reagovať.

 

23. praktických rád na úspešný prechod z leta do jesene

 

  1. Aspoň tri strúčiky surového cesnaku denne + Jedna lyžička pravého medu od včelára.
  2. Začať piť teplý zázvorový čaj s korením- recept naň je na konci tohto článku.
  3. Menej čerstvého ovocia a zeleniny. - viac naparenej zeleniny, pečená tekvica...
  4. Takmer vylúčiť exotické ovocie, ochladzuje telo. Okrem citrónov. Tie sú vhodné.
  5. Kuracie a rybie mäso tak raz, dva krát za týždeň. Losos, tuniak a domáca hydina.
  6. Piť viac bylinných, teplých čajov. /praslička, šalvia, ľubovník, lipa, medovka, zlatobyľ/
  7. Pri prechádzke v prírode sa ponúkneme dozretými plodmi šípok, trniek a hlohu.
  8. Šípky si nazbierame na zimný šípkový čaj s medom.
  9. Robiť si aspoň raz za týždeň teplý kúpeľ s morskou soľou a éterickým olejom.
  10. Jesť veľa naparenej zeleniny ako- brokolica, karfiol, ružičkový kel- dodávajú teplo, vlákninu. Čistia organizmus.
  11. Obohatiť svoj jedálniček orechmi /para orechy, kešu/  a semenami. Mleté ľanové, sezamové semiačka. Tekvicové, slnečnicové.  Obmedziť obľúbené arašidy. Sú pre telo toxické.
  12. Menej soliť. Telo sa v zime tak nepotí a soľ sa už nevylučuje v takom množstvo cez pot. Namiesto toho sa zvykne ukladať v kĺboch.
  13. Pri pití vody, určite nepiť studenú a bublinkovú. Bublinky v šumivej minerálke tak obľúbené medzi ľuďmi sa výrazne podieľajú na vytváraní kŕčových žíl.
  14. Hlavne výrazne obmedziť mliečne výrobky- samostatná kapitola v tomto článku.
  15. Masírovať si často krk a krútiť hlavou do všetkých strán./uvoľní sa tým energia a prekrvia, prehrejú svaly. Zmenšia sa spazmatické usadeniny a odídu toxíny/
  16. Masírovať si celé chodidlá zo spodnej strany. Tým ovplyvníme celé telo a posilníme si imunitu. /reflexná terapia chodidiel/
  17. Preventívne si stláčať bod sleziny. Nachádza sa na ľavej ruke asi na tri prsty pod malíčkom. Podľa bolestivosti ho spoľahlivo nájdete. Každým jedným stlačením zaktivujete slezinu, ktorá vyrobí v ten moment väčšie množstvo bielych krviniek. Tým sa výrazne podporí imunita.
  18. Otužovanie. Striedavá sprcha. Pomer- Teplá voda asi minútu, studená desať sekúnd. Zopakovať tri krát a zakončiť studenou vodou./studená voda uzavrie póry pokožky/
  19. Prestať bojovať a hromžiť na počasie vonku. Tým vyjadrujete nespokojnosť s celým Vesmírom a staviate sa proti nemu. Ak prší, prší pre niečo. Prijmite to a nehovorte si, že musíte zákonite prechladnúť. Ak si to vsugerujete, prechladnete. Každý čas a ročné obdobie má svoje čaro. Prijmite studený vietor. Každá kvapka dažďa a tiež prúd studeného vetra má svoj zmysel.
  20. Využite ťažšiu, pomalšiu energiu jesene a zimy na zamyslenie sa, meditácie, očistu mysle.
  21. Trávte veľa času v lese, medzi stromami. V lese menej choďte a viac vnímajte.
  22. Snažte sa i napriek studenému počasiu v lese aspoň na desať minút chodiť naboso. Nezabudnite si dobré hrubé ponožky.
  23. Jednoduchá strava. Jedzte  napr. viac pohánky. Tá zásobuje teplom podobne ako mäso.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ